EPISTOLARI XPRESS 6 > CARTA PEL SUFRAGI FEMENÍ

El moviment internacional pel sufragi femení dut a terme per les sufragistes va ser un moviment reformista social, econòmic i polític que promovia l’extensió del sufragi (això és, el dret al vot) a les dones, advocant pel «sufragi igual» (abolició de la diferència de capacitat de votació per gènere) en lloc del «sufragi universal» (abolició de la discriminació deguda principalment a l’ètnia), ja que aquest últim era considerat massa revolucionari.

 

La configuració del moviment feminista com a tal en el segle xix va lligat als moviments sufragistes que van aparèixer a mitjans d’aquest segle als països anglosaxons, particularment a la Gran Bretanya i als Estats Units. Als Estats Units, va néixer gràcies als moviments antiesclavistes, en el qual van militar moltes dones, però que, quan van veure que eren marginades pels seus mateixos companys de lluita, van decidir que elles també havien de lluitar pel seu propi alliberament. Un moment important va ser la Convenció i posterior Declaració de Seneca Falls, l’any 1848. A la Gran Bretanya, tot i l’existència d’iniciatives anteriors, el moviment comença realment a partir de 1897 quan es va fundar la NUWSS (National Union of Women Suffrage) i l’any 1903, quan Emmeline Pankhurst va fundar la WSPU (Women’s Social and Political Union).

 

Ens endinsem en la història d’aquest moviment amb la carta que Berta Brewster va enviar al Daily Xpress, i esteu atents a les dues solucions que dóna per posar fi a les manifestacions a favor del sufragi femení.

TOTS ELS CAPÍTOLS de EPISTOLARI XPRÉS

ESCOLTA RÀDIO FAR EN LÍNIA

24 h de música i cultura de Menorca!

DARRERS CAPÍTOLS D’EPISTOLARI XPRESS

    Etiquetes:

    Xec Pons

    bibliotecafreak@radiofarmenorca.com
    Sense comentaris

    Publica un comentari