El Menorca Doc Fest presenta tota la programació del festival

La sisena edició del Menorca Doc Fest consolida el certamen de curtmetratges Biosfera que es converteix en una beca de creació documental i residència artística.

 

Aquest any com a novetat la convocatòria del Premi Biosfera s’ha transformat en una beca de creació documental. El passat mes de juny les artistes seleccionades: Claudia Barthelemy, Arnau Cloquells i Macià Florit, van realitzar la residència a Casa d’Artistes (Menorca) amb la mentoria de Laia Manresa, per acompanyar els processos de creació i producció i han comptat amb el suport de Menorca Film Commission i Fundació Foment del Turisme de Menorca en concepte d’ajuda a la producció per valor de 3.500 €.

El resultat d’aquesta beca es podrà veure el 19 d’octubre a la Sala Albert Camus de Sant Lluís.

 

Una de les activitats més destacades del programa és la doble estrena documental de El Salón de Pere Antoni Sastre sobre el mític i pioner local de transformisme cafè-teatre-saló des Castell el 4 i 6 d’octubre a Maó i Ciutadella respectivament. Un altre de les estrenes d’aquest Menorca Doc Fest arriba de la mà de l’Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca amb la presentació del curtmetratge inèdit, MALLORCA (1985, muda, 20’) d’ Agustí Villaronga. Projecció especial del curtmetratge encarregat per la Fundació Foment del Turisme de Mallorca l’any 1985 i recuperat per l’Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca. El film de 16 mm que mai es va fer servir és una seqüència d’imatges de la Mallorca de sol i platja, amb una banda sonora dels compositors Philip Glass i Win Mertens.  La conferència i projecció es podrà veure el 19 d’octubre a la Sala Albert Camus de Sant Lluís.

 

Aquest mateix cap de setmana a Sant Lluís es projectarà el documental Els Orrit (2023, VOC 78’, +12 anys), de Ferran Ureña. La nit del 4 al 5 de setembre de 1998, Isidre i Dolors Orrit van desaparèixer de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa en circumstàncies inexplicables i sense deixar rastre. Trenta-tres anys després de la desaparició, el cas continua sense resoldre’s i les responsabilitats mai no han estat depurades. Candidat a Premis Gaudí, Premis Latitud i Docs Barcelona 2023.

 

La secció més esperada, el Premi Ullastre de curtmetratge documental (del 9 al 12 d’octubre) seguirà en l’epicentre de Menorca (Es Mercadal), amb dotze propostes que es podran veure en quatre dies de projecció per a finalitzar amb la projecció de la Mostra de curtmetratges Balears (13 d’octubre) i la resolució del premi Ullastre.

 

Després de la gran acollida en la passada edició, el festival exposa la retrospectiva del poble des Mercadal des dels ulls de Pere Cabacés (Santa Coloma de Gramenet, 1928 – Vallgorguina, 2014) va viure a Menorca un total de 17 anys, del 1977 al 1991 i del 2003 al 2006. Va deixar la seva particular empremta com a fotògraf de poble, especialment as Mercadal i als pobles del voltant, fent reportatges d’esdeveniments socials i culturals en un moment en què la fotografia de la BBC analògica de reportatges entra en la seva darrera etapa. Una persona entranyable que sempre sortia al carrer amb la càmera penjada al coll, tot i que la seva major passió era el retrat en estudi. Quan va partir, va entregar el seu arxiu de més de  69.000  imatges capturades a Menorca a l’Arxiu Municipal des Mercadal i des del 2024 forma part del fons de l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca. 

El 5 d’octubre a les 11h a Es Mercadal junt a l’exposició Retrospectiva d’un poble II de Pere Cabacés també s’inaugurarà Benvinguts, estimats turistes dels fotògrafs David Arquimbau i Ester Villaescusa. Arquimbau i Villaescusa entrecreuen la mirada en aquest assaig visual sobre l’illa i els seus contrastos. Arquimbau, en la seva sèrie, Estimats turistes, mostra l’estiu i la seva influència transformadora en el comportament dels humans, el poder de la indústria turística imposant l’estètica en l’arquitectura, en l’oferta complementària i, fins i tot, en els seus usuaris. Mentrestant, Villaescusa ho contraposa amb BIENVENIDOS, BIENVENUE, WELCOME, BENVENUTI WILLKOMMEN, BENVINGUTS. No li fa por la lletjor, l’atrau tot el que és erràtic i que s’allunya del cànon de bellesa, mostrant les parts de Menorca que costen més d’acceptar com a pròpies en l’imaginari de paradís mediterrani en el qual estem submergits.

 

El festival proposa conferències i tallers amb professionals del sector fotogràfic i audiovisual. L’art de programar cinema amb Anna Petrus (8 d’octubre), cineasta, crítica de cinema, investigadora cultural, professora i actualment directora artística del DocsBarcelona, Festival Internacional de Cinema Documental. Ha treballat com a crítica de cinema en diverses i rellevants revistes i diaris de cinema a Espanya. Actualment, és col·laboradora del diari Ara, en què escriu sobre cinema, audiovisual i feminisme, i és fundadora de Dones Visuals (associació de dones cineastes de Catalunya). Petrus ens parlarà sobre la complexitat del procés de programació i plantejarà alguns dels dilemes més rellevants als quals s’enfronten actualment els festivals de cinema d’arreu del món a l’hora de confeccionar els seus programes.

El mateix dia podrem gaudir de la xerrada i projecció, Armats i dividits: por i paranoia a una Guerra Civil als EUA /Punt de no retorn amb el periodista i director documental Raül Gallego (8 d’octubre). Gallego ens proposa una xerrada i projecció que explicarà el procés de treball de la seva sèrie Punt de no retorn, de 3Cat. L’obra s’endinsa en la intensa polarització i l’augment de les tensions als EUA durant la campanya presidencial del 2024. La pandèmia, les protestes contra Trump, Black Lives Matter o per George Floyd, l’assalt al Capitoli del 6 de gener, la guerra d’Ucraïna i la nova guerra freda amb Rússia i la Xina, n’han portat molts, independentment de la ideologia política, a armar-se, aprendre a defensar-se i, fins i tot, a abraçar la cultura prepper i el survivalisme, preparant-se per a la fi del món. Tant els votants demòcrates com els republicans creuen que els problemes persistiran i empitjoraran, independentment de qui guanyi.

Pel dissabte 12 d’octubre el fotògraf, dissenyador gràfic, il·lustrador i editor és autor d’una dotzena de fotollibres Toni Ricart ens proposa una xerrada al voltant del retrat en general i en particular sobre el seu darrer llibre Barcelona, retrats de proximitat i per acabar, impartirà un taller pràctic de retrat.

 

Vint-i-quatre pel·lícules, deu exposicions, deu conferències, catorze espais arreu de Menorca, més de seixanta artistes i activitats formatives per a professionals i per a centres educatius per celebrar la sisena edició del Menorca Doc Fest que s’estén des del quatre d’octubre fins al dotze de novembre.

 

El festival s’ha presentat avui, 26 de setembre al Bar Infanta de Maó.

 

Un projecte d’Es Far Cultural. Menorca Doc Fest també inclou concerts, presentacions, demostracions de fotografia, jornades, tallers i conferències. Compta amb el patrocini de la Fundació Foment de Turisme de Menorca, Consell Insular de Menorca, Institut d’Estudis Baleàrics, l’Ajuntament des Mercadal, l’Ajuntament de Maó, l’Ajuntament de Sant Lluís i l’Ajuntament de Ciutadella. Aquest projecte té el suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E).

El cartell comptarà amb duet mallorquí d’electrovers JANSKY i les bandes de Menorca: Leonmanso, Pele Punautor i Dj BAss a més a més de la popular banda menorquina The Binigaus Band.

El proper 24 de febrer Ràdio FAR celebra el cinquè Festival Maquetes coincidint amb el desè aniversari des FAR Cultural i els cinc anys de Ràdio FAR com a plataforma de pòdcast i ràdio cultural. Les activitats començaran al migdia amb el músic LEONMANSO. El cantautor de Ciutadella obrirà el festival a les 12 h al Centre d’Art i Cultura de Can Àngel (Es Mercadal) amb una presentació especial amb concert del seu primer poemari (Tot està escrit, 2023, Llentrisca edicions) amb epíleg de Joan Miquel Oliver. El Festival seguirà a partir de les 18 h a la Sala Multifuncional des Mercadal. Per ordre d’actuació, Pele Punkautor encetarà el capvespre amb la seves lletres d’esperit crític i amb molt d’humor. Tot seguit, The Binigaus Band,  que amb tres discos publicats s’han convertit en una de les bandes de pop rock de referència a Menorca. En la segona part del festival, serà l’electrònica que tindrà el protagonisme. JANSKY ens compartirà ritmes i versos per celebrar, també, el seu desè aniversari. El 2013, el duet format per la poeta Laia Malo i el músic Jaume Reus debutava al Sónar de Barcelona, i naixia un nou subgènere d’electrònica —l’electrovers. Des de llavors, el seu directe evocador i elèctric a partir de sons de la natura, beats digitals propis, baixos i ritmes analògics, flauta travessera beatbox i una veu única en català ha girat per Portugal, Marroc, Regne Unit, França, Itàlia, Polònia i Corea entre d’altres, i ha rebut guardons com el SUNS Europe i l’Enderrock Especial del Jurat. El darrer projecte, Insecta Dance Music, ha estat coproduït amb el Mercat de Música Viva de Vic i premiat als Sound Of The Year Awards de la BBC3. La nit continuarà amb l’estil propi de DJ Bass, un dels DJ que ha sonat més dins l’escena menorquina acumulant èxits a cada sessió.

L’origen del Festival Maquetes sorgeix del pòdcast de Ràdio FAR, on també es poden escoltar els més de sis-cents pòdcasts que el col·lectiu ha elaborat amb els quasi cinc anys d’existència i escoltar la ràdio en directe de tots els gèneres a partir de l’arxiu musical més gran de menorquina.

ENTRADES

Ràdio Far

hola@radiofarmenorca.com
No Comments

Post a Comment