La beca de creació documental Premi Biosfera presenta tres curtmetratges aquest cap de setmana a Sant Lluís
El Premi Biosfera serà atorgat per votació popular al final de la sessió amb el premi del públic.
Els cineastes menorquins seleccionats per convocatòria oberta, Arnau Cloquells, Macià Florit i Claudia Barthelemy, presenten els curtmetratges en diferents fases del procés de producció que van iniciar el passat mes de juny amb la residència artística a Casa d’Artistes (Es Mercadal).
Arnau Cloquells (Menorca, 2001) és un creador audiovisual especialitzat en fotografia i muntatge. Va muntar i postproduir la sèrie web Inexperts (2022), que va guanyar el premi Euroregió. Va formar part del curtmetratge Sol Sol (2021) com a director de fotografia, que està disponible a Filmin i va treballar a la sèrie Menorquins (2021-2023) per a IB3. Va guanyar el certamen per a la conservació del medi ambient (2021) amb el curtmetratge personal TAO, i ha col·laborat amb agències de publicitat com lagencia o Brutal, a més de formar part de l’equip de creació de contingut de marques internacionals com Blue Banana (2022). El 2023 ha estrenat dos documentals: En Mesquida i Mar Pla, tots dos formant part de la programació del festival Menorca Doc Fest.
Per aquest 2024, Arnau Cloquells presenta el documental Calma Chicha. En Tóbal ha descobert una misteriosa onada allunyada de la massificació turística. Mentre cerca el moment perfecte per surfejar-la, descobrirem una petita comunitat de surfistes molt connectada a la seva illa.
Macià Florit Campins (Ciutadella de Menorca, 1990). Director de cinema menorquí, que viu i treballa a Barcelona. És graduat en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i, gràcies a la beca DOCMA, va cursar el Màster en cinema documental al Centro Cultural Matadero de Madrid. El 2021 finalitza el seu primer llargmetratge com a director: Pedra pàtria. La pel·lícula es va estrenar a Doclisboa, nominada al premi europeu Doc Alliance, i seleccionada a festivals com Visions du Réel, DOK Leipzig, Black Canvas, Majordocs o Alcances, on va rebre la caracola a millor pel·lícula. El curtmetratge Tòtem és el seu darrer treball cinematogràfic presentat dins del festival Menorca Doc Fest. En aquesta ocasió ens presenta Souvenir. Tothom es vol endur un record del lloc que visita, però hi ha souvenirs que es resisteixen a partir de casa seva.
Per acabar, Claudia Barthelemy (Menorca, 1991) és cineasta i antropòloga especialitzada en l’ús d’eines etnogràfiques per a la diversitat audiovisual. Col·labora amb productores nacionals i internacionals com a guionista, mentora i investigadora. Amb els seus projectes ha participat en laboratoris com Docs Barcelona, Coofilm, Cim Impulsa i les Residències de l’Acadèmia de Cinema. Al Premi Biosfera del Menorca Doc Fest presenta Característica Nocturna. Acompany el meu pare, un dels últims faroners de l’illa, i els seus companys durant els darrers dies abans de jubilar-se per retratar la memòria d’aquest ofici i les vivències que han compartit al llarg dels anys.
Els tres curtmetratges opten al Premi Biosfera i es projectaran el dissabte 19 d’octubre a les 20 h a la Sala Albert Camus de Sant Lluís. El premi es resoldrà al final de la sessió per votació popular.
Aquest premi és possible gràcies al suport de la Fundació Foment de Turisme de Menorca, Menorca Film Commission, Consell Insular de Menorca i Institut d’Estudis Baleàrics, i amb el suport de l’Ajuntament de Sant Lluís i Menorca Preservation.
El mateix dissabte 19 d’octubre just abans de les projeccions del Premi Biosfera, de la mà de l’Arxiu del So i la Imatge de Mallorca conferència i projecció amb el cap de l’arxiu Francesc X. Bonnín. Es projectarà en exclusiva MALLORCA (1985, MUDA, 20 min) d’Agustí Villaronga, un curtmetratge inèdit de Villaronga encarregat per la Fundació Foment del Turisme de Mallorca l’any 1985.
Aquest cap de setmana a la Sala Albert Camus de Sant Lluís també arriba La nit del viatger amb una conferència audiovisual de viatge, natura i aventura amb el fotògraf especialitzat en la fotografia de natura, paisatge i vida salvatge Antoni Cladera, Capturant la bellesa natural: la fotografia de natura i paisatge (divendres 18 d’octubre). I per acabar el cap de setmana, Les coproduccions audiovisuals amb la menorquina Azahara Moyano i Ferran Ureña. Presentaran La Moyano Films i exposaran la seva experiència personal de la coproducció documental i presentaran el film documental Els Orrit una pel·lícula de Ferran Ureña i Marc Solanes. La nit del 4 al 5 de setembre de 1998, Isidre i Dolors Orrit van desaparèixer de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa en circumstàncies inexplicables i sense deixar rastre. N’Isidre tenia 5 anys, i la seva germana Dolors, 17. Trenta-tres anys després de la desaparició, el cas continua sense resoldre’s i les responsabilitats mai no han estat depurades.(diumenge 20 d’octubre).
Menorca Doc Fest també inclou presentacions, demostracions de fotografia, jornades, tallers i conferències. Compta amb el patrocini de la Fundació Foment de Turisme de Menorca. Amb el suport de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Institut d’Estudis Baleàrics, Consell Insular de Menorca, Ajuntament des Mercadal, Ajuntament de Sant Lluís, Ajuntament de Maó, Ajuntament de Ciutadella, Fundació Baleària, Fundació Guillem Cifre de Colonya, Menorca Preservation i Acción Cultural Española (AC/E) gràcies al seu Programa per a la Internacionalización de la Cultura Española (PICE).
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
- 25 d'octubre de 2024
L’exposició dels Premis de Fotografia de Muntanya viatja a l’illa de Menorca
- 24 d'octubre de 2024
L’art de mirar la realitat
No Comments