23/5/24 · Barcelona acull una mostra del cinema emergent menorquí

Tres documentals dels joves cineastes de Menorca es projectaran a la Casa de Menorca de Barcelona. Abril Vila, Miquel Gomila i Arnau Cloquells presenten els seus últims treballs documentals. 

El Menorca Doc Fest i la Casa de Menorca, impulsada per l’associació Crits i Renou per les Illes Balears, programen tres curtmetratges de joves cineastes menorquins: Abril Vila, Miquel Gomila i Arnau Cloquells, el dijous 23 de maig a les 19h a la Casa de Menorca de Barcelona.

Abril Vila va estudiar a l’ECAM (Escola de Cinema i Audiovisuals de Madrid), on es va especialitzar en Direcció Documental. El seu primer treball acadèmic va ser el curtmetratge Marillu (2018). L’any següent codirigeix, amb tres alumnes més de l’ECAM, el curt Yo soy la otra (2019), amb el qual es van emportar el primer premi en el Magma International Short Film Festival, celebrat a Acireale, Itàlia. Acabats els estudis a Madrid, n’Abril se’n va a viure a Beijing, en un intent de sortir de la seva zona de confort. L’estada a la Xina va inspirar el seu projecte més recent, L’estrangera (2023). De nou a Europa, ha col·laborat des de Barcelona amb productores catalanes com Elsabeth Produccions i Nihao Films. Posteriorment ha fet un any a Bratislava com a creadora de contingut audiovisual per l’agència ALE (Autoritat Laboral Europea).

A Barcelona presenta L’ESTRANGERA (2023, VOSC, 45 min.) Un nou país. Un nou idioma. Una nova cultura. La Xina cada dia em sorprèn més. El gener de 2020, en Shu, amic i company de pis, em convida a passar la Festa de la Primavera (l’any nou xinès) amb la seva família. Deixem Beijing i 18 hores de tren després arribem a Tongguxiang, un petit poble al sud del país amagat entre muntanyes. Amb el constant so de fons de petards i focs artificials, em vaig familiaritzant amb aquell entorn. Entre converses, passejades, visites a les tombes dels avantpassats o asseguda a taula, envoltada de grans quantitats de menjar, vaig trobant el meu espai. Em faig un lloc enmig del paisatge i la família i, a poc a poc, agafo confiança per treure la càmera i filmar allò que tinc davant dels meus ulls. Imatges improvisades i senzilles. Enregistrar un moment determinat de la meva vida. I també la buidor i la tristesa d’haver d’abandonar el país precipitadament en conèixer, per primera vegada, sobre l’epidèmia.

Miquel Gomila és un creador audiovisual especialitzat en guió i direcció. Va començar la seva formació al batxillerat artístic de l’Escola d’Art de Menorca i ha cursat el grau en Mitjans Audiovisuals al Tecnocampus de Mataró. Ha escrit, dirigit i produït la web sèrie Inexperts (2022), que ha guanyat el primer Premi de Difusió de Projectes en Català de projectes col·lectius de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. A més, ha escrit Sol Sol (2021), que ha circulat internacionalment a més de 30 festivals i està disponible a Filmin, i ha dirigit dos curtmetratges nominats als premis SGAE.

Ha treballat cinc anys a Es FAR Cultural on ha creat anuncis pel festival Menorca Doc Fest i ha treballat en la sèrie Menorquins (2021-2023) per a IB3, entre d’altres. A més, també ha fet sèries de fotografia documental i actualment, ha guionitzat i dirigit el documental Mikado, que està en etapa de distribució i està finalitzant un nou documental creatiu que també ha dirigit.

Ens presentarà MIKADO (2023, VOE, 15 min.). Mikado: vida de via explica la història d’un basc jubilat que va trencar el seu DNI i el va substituir per la creu de Crist. Es va canviar el nom pel de la locomotora que el va enamorar quan tenia sis anys. En Mikado carrega a la seva motxilla de colors un passat complicat i misteriós. No vol parlar de la seva relació familiar i a la feina mai el van acceptar. Això el va obligar a crear-se un personatge amb la gorra i pantalons curts que portava des de petit.

L’acompanyarem durant una part del seu viatge. Explorarem el significat de les curiositats que té a les parets de casa, estarem amb ell el dia del seu aniversari i el seguirem en la cerca diària del seu somni. A poc a poc, fugirem del món de fantasia per entrar en el seu passat: l’hospital on treballava, les relacions passades i la por de no ser estimat. El món dels trens ha estat una via d’escapament per la fatiga del dia a dia. La locomotora simbolitza la fugida, el moviment i energia d’en Mikado, un adult que sempre mantindrà la seva innocència. El seu odi cap al sistema implica que aquest és injust. Les seves obsessions representen una via d’escapament al capitalisme i les seves utopies signifiquen les esperances que hi queden. Per què es va obsessionar amb els trens? Per què creu en un Nadal etern? Durant tot el procés comprendrem la realitat de Mikado i els grisos que amaga.

Arnau Cloquells és un creador audiovisual especialitzat en fotografia i muntatge. Va muntar i postproduir la websèrie Inexperts (2022), que ha guanyat el primer Premi de Difusió de Projectes en Català de projectes col·lectius de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. Va formar part del curtmetratge Sol Sol(2021), que està disponible a Filmin, com a director de fotografia, i ha treballat en la sèrie Menorquins (2021-2023) per IB3. Va guanyar el certamen per a la conservació del medi ambient (2021) amb el curtmetratge personal TAO, i ha treballat amb agències de publicitat com Lagencia o Brutal, a part d’estar dins l’equip de creació de contingut de marques internacionals com Blue Banana (2022). També ha presentat la seva primera exposició fotogràfica sobre surfistes menorquins, Calma Chicha (2023).

Presenta MAR PLA (2023, VOC, 14 min.). El protagonista i realitzador d’aquest film, Arnau Cloquells, es troba una cinta vhs familiar d’un viatge que van fer els seus pares fa més de 25 anys a les Maldives, i després de la recent pèrdua de la seva figura paterna decideix tornar al mateix lloc on va estar el seu pare, ara amb la seva mare i germana, intentant trobar sentit a la pèrdua. El viatge explica la història familiar a través d’un muntatge paral·lel entre arxiu i el temps real, i tracta el dol des d’una perspectiva molt quotidiana.

Ràdio Far

hola@radiofarmenorca.com
Sense comentaris

Publica un comentari