Pedra en Viu, la setena mostra

Pedra en Viu, la setena mostra
El dia 31 d’agost es celebrava la setena mostra de Pedra en Viu a diferents espais de Ciutadella de Menorca

El dia 31 d’agost, durant tot el dia, Pedra Viva presentava les 9 propostes escèniques de Pedra en Viu a diferents espais de Ciutadella. Una manera preciosa d’acomiadar l’estiu i de descobrir espais màgics, tot veient una diversitat de llenguatges artístics (poesia, teatre, performance i dansa en totes les seves formes). Les 9 propostes s’emplaçaven davant del públic curiós i davant de les persones del jurat: Nèlida Falcó, directora d’arts escèniques de l’ICEC; Marina Marcos, productora i distribuidora; Joan Català, artista; i Joan Taltavull, director de Pedra Viva, que decidirien qui seria el guanyador del premi Pedra Viva.

Començàvem a les 10.30 h amb “Temporal”, de la Companyia Ploma, una proposta gratuïta de dansa vertical i xanques. La plaça de la Catedral s’omplia de persones que estaven de pas i es quedaven observant aquelles tres ballarines que no deixaven lloc a la indiferència, aconseguint aturar el seu temps per gaudir de l’espectacle.

Seguíem en el Pati de Can Saura a les 11.15h, on dos intèrprets, Diego Martínez i Jèssica Ferrer, ens convidaven a iniciar un viatge amb “Ses honorables virtuts il·lògiques”. A través de poemes recitats, performance, clown i música creaven una atmosfera íntima i d’una autenticitat absoluta, deixant evident que en la senzillesa, a vegades, resideix el tresor més gran.

L’últim espectacle del matí va ser a les 12:00 h a càrrec de la companyia La Tremenda, la companyia més nombrosa d’aquestes jornades, amb “Lo cant de les ànimes mudes”. Inspirats en la gura de Caterina Albert, presentaven un teatre musical que omplia l’església dels Socors de narracions musicalitzades, amb nou intèrprets i quatre persones més encarregades de les qüestions tècniques.

Després de dinar, la primera actuació de la tarda era a les 17:00 h al Teatre d’Es Born, on en Lluis Garau presentava “La Carn”. Una trentena d’espectadors van pujar a l’escenari, amb el teló de foc abaixat i els llums apagats, i van rodejar a l’intèrpret que, només amb el seu cos, una llum i un ordinador connectat a un xat en directe, convidava a reexionar sobre les relacions sexuals en la contemporaneïtat.

A les 18:00 h, en un jardí cedit per un particular al Pla de Sant Joan, la companyia Pluït ens convidava a sentir la bellesa de la vida: una vida que emociona, que fa vibrar, que és bella, però que també té un nal. “Ostinato” és una oda a la vida, interpretat en un escenari senzill, però que els seus tres intèrprets omplien amb els seus moviments: a vegades en silenci, i altres vegades amb una música que emocionava profundament.

Una hora més tard, a les 19:00 h, al mateix espai, la companyia La Tangenta situava un tronc al mig de l’espai i es qüestionava “què vol dir ser nosaltres?”, amb “El plural d’arbre és nosaltres”. Dirigint-se directament al públic, la intèrpret, com si fos una espectadora més, començava la seva narració des de les cadires del públic, i continuava amb una dansa contemporània acompanyada de música experimental, oferint una experiència que va captivar a tothom.

A les 20.00h del vespre, entrant la nit, el Bastió de Sa Font acollia l’espectacle “Navaja”, l’únic espectacle amb totes les entrades venudes. Tot un públic expectant descobria l’univers Sadcum d’aquests cinc ballarins en el què es feia present una experimentació artística admirable. Finalitzava l’obra amb el públic de peu i amb uns grans aplaudiments deixant constància que s’havien complert les expectatives dels qui havien sigut testimonis.

La Fundació Numa obria les portes dels seus jardins a les 21:15h per acollir Qânât: tres músics que es proposaven unir la música ètnica mediterrània amb la mesopotàmica i persa. Disposats just davant d’una cova banyada d’una llum blava, en José M. Puigserver tocava el contrabaix, mentre les veus de Pegah Khoei i Tomeu Gomila es fusionaven, alhora que tocaven el setar i l’acordió, reactivament. Sons llunyans, però que es fusionaven a la perfecció i ressonaven per tot el pla de Sant Joan.

Preparats per posar nal a la mostra, a les 22.30h, tres intèrprets es col·locaven al petit escenari del Jazzbah. Una proposta que reinterpreta la película Freaks de 1932 a través de la música, la veu i la imatge, una celebració a la diversitat, a la diferenciació i al permetre’ns ser “freaks”. El festival cerca en les seves propostes la fusió d’elements diferents i la investigació artística que això implica i aquest espectacle de Miss Loopita n’és un exemple clar.

El dia 1 d’agost tots els artistes i companyies es despertaven a Es Pinaret per iniciar el Taller creatiu de la mà de Joan Català de 10.00h a 13.00h. Després, tenia lloc un petit col·loqui per part del Jurat on es compartia la mirada professional des de tres nivells diferents: creació, distribució/producció i direcció/administració abans del dinar conjunt. A les 16.00h s’oferia a totes les companyies un espai individual de feedback i intercanvi amb el jurat per compartir l’experiència, opinions, dubtes i propostes de futur. I s’acabaven les Jornades Professionals a les 19.00h, quan el Jurat ha donat el Premi Pedra Viva 2024 a NAVAJA de la Cia. Sadcum valorant “la capacitat d’oferir un univers creatiu propi en el què s’hi aprecia la investigació de diversos llenguatges escènics” i destacant “la capacitat de generar metàfores, la qualitat tècnica i un bon treball col·lectiu sense renunciar a les individualitats de cada intèrpret”.

PEDRA VIVA
Etiquetes:

Ràdio Far

hola@radiofarmenorca.com
Sense comentaris

Publica un comentari