Sis artistes de les illes del Mediterrani reflexionen sobre la insularitat a l’exposició ILLA
Exposaran les artistes, Cristina González d’Eivissa, Silvia Renda de Sicília, Elena Aya Bundurakis de Creta- Corfu, Marco Loi de Sardenya, Sergio Monje de Palma i el col·lectiu ONiON de Menorca.
Aquesta exposició col·lectiva mostra sis visions al voltant del concepte d’insularitat i del binomi vulnerabilitat-resiliència des de l’experiència vital d’artistes que han crescut en una illa de la Mediterrània.
A través del llenguatge de la fotografia, l’audiovisual i la instal·lació, es presenten treballs que reflexionen sobre el sentit d’afecte i pertinença a un territori; Cristina González (Eivissa) amb Espacios limítrofes, el seu treball oscil·la entre diferents disciplines passant de la pintura a l’acció en el territori sempre amb un enfocament antropològic. I Silvia Renda (Sicília) amb A tot arreu. Al principi era una illa, Renda és artista visual, dissenyadora editorial i investigadora, la pràctica actual de la qual es pot resumir amb les paraules Imatges – Imaginaris – Imaginació.
Elena Aya Bundurakis (Creta-Corfu) explora la potencialitat d’esdevenir una identitat aquosa amb l’obra Aqua Amnii, a través de la seva pràctica artística, explora l’estranya noció de ser un organisme viu en una era-natura que es troba entre el món primigeni, modern i post natural. Mentre que Marco Loi (Sardenya) presenta una identitat queer que es metamorfosa adoptant costums ancestrals de la Mediterrània a través de la peça De l’animal que s’imposa. Marco Loi és dissenyador i artista sard, la seva pràctica pren forma a partir de l’exploració geogràfica a través de la investigació translingüística i transdisciplinària. Entrellaça disseny, fotografia, performance i tèxtil, investigant les forces geopolítiques i inestabilitats socioambientals inscrites dins d’una formació territorial específica.
Finalment, es presenten dues visions de la insularitat contraposades. A El ocio y el orden, de Sergio Monje (Mallorca), la seva pràctica de recerca artística multidisciplinària té com a eixos el treball, la representació, la tecnologia, el desig, o, més recentment, el turisme que esdevé el centre de tot; mentre que a Llaurar l’Arrel, del col·lectiu ONiON (Menorca), l’arrelament permet resistir a l’acidesa d’aquest model globalitzat. El col·lectiu format per l’escriptor Xec Pons Sans, l’artista-performer Marina E.G i el productor audiovisual, fotògraf i director del Menorca Doc Fest, Cristian P. Coll.
La inauguració de l’exposició col·lectiva serà aquest dijous 31 d’octubre a la Sala Sant Antoni de Maó a les 19 h, amb presència dels artistes.
L’artista visual i fotògrafa greco-japonesa Elena Aya Bundurakis (Creta-Corfú, Grècia), la siciliana Silvia Renda (Marsala, Sicília) i, Marco Loi (Samugheo, Sardenya) dissenyador i artista sard van participar en la residència illa de creació artística en l’àmbit de la fotografia o l’audiovisual contemporani al centre de creació Casa d’Artistes (Menorca) per treballar al voltant del concepte d’insularitat i del tàndem vulnerabilitat-resiliència des de l’experiència de ser illencs. Part dels resultats d’aquesta residència es podran veure a l’exposició col·lectiva (ILLA) O LES SIS VISIONS DE LA INSULARITAT.
L’exposició estarà disponible del 31 d’octubre al 27 de novembre a la Sala Sant Antoni, Maó. Els horaris de visita són de dimarts a divendres de 18 h a 21 h i els dissabtes de 10 h a 13 h i de 18 h a 21 h.
Menorca Doc Fest també inclou presentacions, demostracions de fotografia, jornades, tallers i conferències. Compta amb el patrocini de la Fundació Foment de Turisme de Menorca. Amb el suport de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Institut d’Estudis Baleàrics, Consell Insular de Menorca, Ajuntament des Mercadal, Ajuntament de Sant Lluís, Ajuntament de Maó, Ajuntament de Ciutadella, Fundació Baleària, Fundació Guillem Cifre de Colonya, Menorca Preservation i Acción Cultural Española (AC/E) gràcies al seu Programa per a la Internacionalización de la Cultura Española (PICE).
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
- 4 d'abril de 2025
LAX’N’BUSTO
- 26 de març de 2025
Ràdio Far estrena el pòdcast «Cançons amagades»
- 13 de març de 2025
El premi Ullastre passa a ser qualificable per als premis Fugaz 2026
- 11 de març de 2025
Gran rebuda del públic en la segona mostra de cinema de Menorca
No Comments